GRACE VANDAL IS DEAD?!

2024-07-27

2024-07-27 18:00-19:00

Samlad konst och musik av Grace Vandal 2015-2024. Framförd och kurerad av Hanna Hildeman.

Varför behövs alter egot? Hur länge behövs alter egot?

Alter egot Grace Vandal har tjänat ut sin roll och döda konstnärer tjänar mer pengar än levande.

 

Bakgrund:

Idéen till alter egot Grace Vandal föddes sensommaren 2015. Mycket hände i mitt liv. Jag var 27, hade precis gjort slut med min kille, flyttat in på internat på konstskolan där jag gick andra året, skrivit färdigt min första hela raptext, börjat hitta mitt konstnärliga uttryck, börjat utforska Tinder och åka fram och tillbaka till Malmö mer frekvent.

Jag hade ännu inte börjat spela in musik. Hade ingen dialekt på svenska och var inte bekväm med att prata engelska. För att jag skulle våga axla mina nya roller som konstnär och rappare kände jag ett behov av att göra det i annat namn. Det kändes till en början bara cringe. Jag hade ju aldrig ens haft ett smeknamn.

Min identitet var misslyckad akademikerunge utan högskolebehörighet. Uppväxt sedan sjuårsåldern i Åhus där jag kände mig som ett UFO och omöjligt kunde blomma ut. Många år av psykisk ohälsa och självdestruktivitet. Bidragsfall, helt fångad i småstaden Kristianstad för att jag inte hade råd att flytta. Intensiva relationer, dåligt rykte, gift och skild.

Några år tidigare hade jag varit nära på att lämna in en anmälan om namnbyte till skatteverket eftersom jag tyckte mig ha förbrukat mitt givna namn. Det gick inte så länge jag bodde kvar i Kristianstad. Ingen tog det på allvar. Man skrattade åt mig när jag kallade mig Axie Barfot.

Med flytten från Kristianstad kom helt nya möjligheter.

Vad skulle jag kalla mig? Jag googlade betydelsen av mitt tilltalsnamn, Hanna och mitt andranamn, Vendela:

“Hanna is a feminine name of Hebrew origin, meaning “favor,” “grace,” or “God has favored me.””

“Vendela is a female name of Germanic origin. It belongs to a group of names beginning with wendel, referring to the East Germanic tribe the Vandals.”

GRACE VANDAL

Med namnet fick jag successivt nytt mod och det blev enklare att skapa konst och klä mig som jag ville.

Efter konstskolan flyttade jag till Malmö där FRANK och Mary till en början var mina enda trygga punkter. I övrigt var livet fortfarande rörigt, men jag skapade som Grace en ny identitet som jag hade lättare att älska och förlåta. Efter några år presenterade jag mig oftast som Grace och det är det många kallar mig här.

Det kan verka dramatiskt att ta livet av Grace Vandal, men jag vill prova om jag klarar mig utan henne ett tag. Jag vill återerövra namnet mina föräldrar gav mig.

Vem är jag utan mitt alter ego? Det återstår att se. Den här utställningen är en hyllning till alter egot och till Grace Vandal. Tack!